Friday, August 30, 2013

Back to school = Gimme all your money

Kaiken muun koulun alkuun liittyvän hässäkän lisäksi täällä annetaan oppilaille supply list. "Lucky me", olin autuaan tietämätön asiasta viime vuonna. Luulin, oikeesti, että supply list koskee vain isompia lapsia, mutta ehei! Supply list annetaan joka ipanalle, eskarista lähtien.

Olen purnannut asiasta. Minusta on täysin ok, ja suotavaakin, että omalle lapselle ostetaan penaali, kyniä jne, mutta täällä myös luokka varustellaan vanhempien voimin ja usein supply lista määrittelee värikynät brändin tarkkuudella. Hei haloo. Sitten, pitkin lukuvuotta, opettajat pyytävät lisätavaraa, poikkeuksetta. Niin, ja jokainen itseään kunnioittava äityli viihtyy vapaaehtoishommissa luokissa vähintään kerran viikossa pari tuntia ja ajelee kiljuvaa ipanalaumaa luokkaretkille paikasta toiseen. Apinalaumaa, (eiku ipana;), jotka potkivat likaisilla kengillään vaaleat nahkapenkkien selkämykset piloille :)

Poliittisena eläimenä tekisi mieli kirjoittaa tähän muutama kärkäs kannanotto, mutta sanon vaan, että kun aktiiviäänestäjien omat lapset ovat jo ei-kouluikäisiä niin kalifornia säästää mm koulutuksessa ihan liikaa. Armeijalle, sodankäyntiin ja aseisiin riittää kyllä pätäkkää. Milloinkohan täällä säästetään koulutuksesta niin paljon, että ainut tapa saada lapselle ok koulutus on laittaa yksityiskouluun? Sepä tekisikin tosi hyvää jo valmiiksi luokittuneelle yhteiskuntarakenteelle. Ah sinä ihana Suomi, I miss you.

Kun supply list on ostettu, se lähetetään lapsen mukana kouluun. Mutta, jo ensimmäisen koulupäivän welcome coffeella puhuu paikallinen opetusyhdistys, quelle surprise- pyytäen rahaa. Shekille tarkoitettu kirjekuori annetaan myös heti ensimmäisenä päivänä lapsen mukana kotiin. Meidän koululla pyydetään $800 per lapsi, mutta vähemmänkin saa lahjoittaa. Ai, saako? Kiitti.

Nyt, toisella viikolla alkoivat fundraiserit, eli lapsia pyydetään myymään erilaisia tavaroita FFF tyyliin, eli family, fools and friends. En tykkää. Aion omalle pikkupartiolaistenkin ryhmälle tarjota mahdollisuutta osallistua Girl Scout Cookie myyntiin paikallisjärjestön varaamalla myyntipaikalla, jossain ruokakaupan nurkalla, sen sijaan, että nämä pikkuipanat(lue: äidit) joutuisivat kiertämään ovelta ovelle omassa naapurustossaan.

Tämä rahankerjuu on täällä yleinen tapa toimia, mutta ei siitä silti tarvitse tykätä...Minua tämä jaksaa vielä ärsyttää. Samalla tavalla, kuin se, että kassoilla on aina joku haluatko lahjoittaa nappula, ennen kuin pääsee maksamaan.

Ihan toppen on uutuutena se, että subway-tyyppisissä paikoissakin tyrkytetään tippinappulaa. Whaaaaaat? Maksukone ehdottaa automaattisesti 15%, 20% tai 25% !!! tippiä. Excuse moi ja yksinkertaisuuteni, mutta mistä? Ai siitä, että kokoat sämpyläni? Eikö se ole ihan perushommasi, vai onko tässä nykyään joitain muitakin vaihtoehtoja?

En anna edes oikein kalliissa, hyvässä istumaravintolassa. jossa on oikeat lautaset ja jossa tarjoilija ja sommelier pokkuroi tuntikaupalla 25% tippiä, mutta sämpyläpaikka, kyllä ehdottaa. Nyt on joku saanut oikein vakavan auringonpistoksen;) Tämä paikka kaipaa raikastavan sadekuuron.

Hauskaa viikonloppua,
Tataa!

7 comments:

  1. Asiaa! Tuo 800 kuulostaa kyllä kauheelta summalta (toivottavasti se on per perhe eikä per lapsi), täällä ei ole onneksi noin ekstremeä menoa, mutta supply listat on täälläkin, olen taas jättänyt kaikki viimeiseen hetkeen ja tänä viikonloppuna pitää mennä kauppoihin kolmen eri listan kanssa, koulut alkaa tiistaina. Can't wait...

    ReplyDelete
  2. Kiitos aamun ensimmäisistä hymyistä.

    ReplyDelete
  3. No huh sentään tuota touhua. Mikä ero tossa tosiaan on enää yksityiskouluun? Ensin maksetaan verot ja siihen päälle kaikki pikkusälä sitten...

    Subwayssa 25% tippiä :) pokkaa on...

    Amelie

    ReplyDelete
  4. Jep täälläkin on koulutavaraa ostettu, joka vuosi tuntuu lista kasvavan.

    Philadelphian koulupiirillä menee todella huonosti, pari viikkoa sitten eivät olleet varmoja voivatko aukaista koulut syyskuussa. Nyt saivat tarvittavat rahat mutta tiukkaa on. Me asutaan onneksi täällä lähiössä enkä kyllä kyseiseen koulupiiriin muuttaisi ikinä.

    ReplyDelete
  5. Herttiset -- itsekin joskus jenkeissä asuneena (tosin lapsettomana) olen ihan yllättynyt tällaisesta rahastuksesta. Kyllä minuakin jurppisi, jotenkin tosi ikävää ettei valtio pysty rahoittamaan kaikkien koulupiirien hankintoja 100%... Tsemppiä !

    ReplyDelete
  6. Tuo $800 on ikävä kyllä per lapsi ja me käydään kotona pientä kädenvääntöä siitä, paljonko ollaan valmiita maksamaan...Kun maksat tuon summan, saat autoosi paikallisen kouluyhdistyksen magneetin, se "kuuluu" sitten laittaa näyttävästä esille. En laita. Se sämpyläpaikka taisi muuten olla Sandwich Spot, ei subway, mutta hei, same difference;) käsittämätöntä.

    ReplyDelete
  7. PS kyllä yksityiskoulujen lukukausimaksuihin on vielä aika matka; hinnat liikkuvat $8-30k per lapsi vuositasolla, riippuen koulusta... on selvitetty.

    ReplyDelete