Friday, August 16, 2013

Jotenkin hukassa

Nyt on selvitty i-h-a-n-h-i-r-v-e-ä-s-t-ä jetlagistakin. Ollaan kotona, mutta joku jäi silti kalvamaan Suomesta. Kaiken kivan ja kiireen keskellä olin jotenkin hukassa. Asia tuli aina iltaisin esille, kun tuskailin miehelleni skypessä.

En ehkä osaa pukea tätä sanoiksi, mutta se menee jotenkin näin;
En halua muuttaa nyt takaisin, en tuntenut kuuluvani Suomeen, mutta samaan aikaan ärsytti, etten kuulunut sinne. Ehkä kyse oli siitä, että oltiin koko ajan toisten nurkissa. Enkä valita, kivoissa nurkissa oltiin, mutta kun oltiin siellä niin kauan, tuntui jotenkin siltä, että pitäisi olla jotain omaa. Ja onhan meillä, mutta siellä asuu nyt vieraita ihmisiä ja se on taas vuokrattava eteenpäin.

Vanhat kaverit olivat ostaneet vanhemmiltaan asuntoja kotirannoiltani ja kunnostivat niitä nyt omikseen. Asettuivat. Tavallaan ihanan tuttua ja turvallista, mutten minä sitäkään haluaisi. Piiri pieni pyörii. Minä en halunnut jämähtää paikoilleni, ajaa länsiväylää töihin ja takaisin neljääkymmentä vuotta. Silti jotenkin ahdistaa.

Tutuilla on taloa, kesämökkiä ja venettä. Elämä on asettunut uomiinsa, lapset on tehty, nyt ollaan keskiluokkaisia keski-ikäisiä. Kilpavarustellaan, kuten ekan lapsen kanssa;) Me asutaan vuokralla, ollaan asetuttu toistaiseksi tänne. Ehkä minua ahdistaakin tämä vuokralla olo?

Kaipaan projektia, rakennusprojektia, tuunattavaa. Meidän Suomen taloa voisi fiksata, mutta se ei ole tyhjänä. Omenapuu rehottaa etupihalla, puutarha kaipaa muutenkin hellää hoitoa, nyyh. Kävin kotonani vieraana, en koskenyt mihinkään. Saavuin paikalle varoen, istuin kahvipöydässä, kävin pari kertaa esittelemässä taloa. Tuntui tosi omituiselta.

Ehkä kaipaan sellaista "feeling of belonging", kuulumista vahvasti jonnekin. Ehkä tässä iässä pitäisikin vaan asettautua olemaan jonnekin eikä höökyillä paikasta toiseen. Ja sit taas toisaalta...ehkä kaipaan vaan lomaa. Suomen aika meni muutenkin eri tavalla, kun olin suunnitellut, kun yksityiselämän puolellekin tuli pari twistiä, mutta silti. Ja marisenko turhasta?

Onneksi sain kiristettyä workaholic-mieheni muutamaksi päiväksi kesälomalle ennen lasten koulun alkua. Ensi viikolla hurautetaan taas rannikolle. Siellä meren kohinassa rentoudun ehkä itsekin. Huh.

Ja hei, pitäskö ostaa Suomesta joku piskuinen mökki keskeltä metsää? Siinä sitä sais kerralla projektia ja olisi jotain omaa?;)

Mukavaa viikonloppua,
Tataa!

PS levitin ostamani tyynyliinan, kuvassa,  familyroomin sovalle ja sanoin, -Eiks oo tavallaan niin hirveä, että on makee? Mieheni kysyi ihan vilpittömästi- Onks toi t-paita?  -T-paita, voi hallelujah, Joo, päätin muuttaa tyylini kokonaan. Ostin  myös siili-orava-susi-ja karhu-t-paidat. Ajattelin kulkea niissä koko syksyn. Oikeesti.. Miehet.

5 comments:

 1. Hei,

  Kiitos ihanasta blogista. Loysin taman vasta viime viikolla ja lukea hurautin samantien melkein kaikki vanhat kirjoituksesi. Hauskoja!

  Ihan pikaista kommentia vain tahan kirjoitukseen...Ymmarran mita tarkoitat. Mekin olemme asuneet ulkomailla (Aasiassa paaasiassa) jo vuodesta -97. Hankimme Suomesta kesamokin v. 2001 ja se on ollut joka kesainen lomapaikkamme siita lahtien. Se on ainoa kiintea ja pysyva paikka maailmassa meidan lapsille. Ja sinne metsien keskelle, meren rannalle on ihanaa palata joka kesa.

  Suosittelen!
  Sari

  ReplyDelete
 2. Kesämökkiprojekti kuulostaa hyvältä! Mökkejä Suomessa riittää ja pystytystilaa! Itselläni sekä puolisollani on mitä luultavemmin tulossa kansainväliset urat ja liikkuva työ, mietityttää vaan, että miten se lapsen kanssa (tällä hetkellä 4 v) onnistuu ja ylipäätänsä mitä jälkiä se lapseen jättää, sitä kun ei voi nyt nähdä vaan vasta tulevaisuudessa. Toisaalta sanotaan, että lapsen on hyvä kasvaa siellä missä on rakastavat vanhemmat, muuta ei tarvita. En tiedä miten hyvin pitää paikkansa, mutta jollain tavalla tuo itseäni lohduttaa. :D

  Aurinkoista elokuun jatkoa!

  t. Born Grown

  ReplyDelete
 3. Kiitos omien tuntemuksieni pukemisesta sanoiksi, tuo "minnekään kuulumattomuuden" tunne on niin kovin tuttu. Minua auttoi sen hyväksyminen ja ymmärtäminen, että minulla on nyt amerikkalainen, täällä syntynyt lapsi, ,jonka juuret ovat täällä. Siispä meidän hänen vanhempinaan tulee myös kasvattaa tänne edes pienet tukevat juurenpätkät ja tukea lapsemme kasvua eikä koko ajan vaan haikailla muualle. Eihän sitä koskaan tiedä minne tulevaisuus vie, mutta nyt ollaan täällä.

  Hauskaa kesänjatkoa ja kiitos hyvästä blogista, kirjoitat hauskasti. Löysin tänne vasta hiljattain...

  ReplyDelete
 4. Tervetuloa mukaan Anna ja Sanna! Meillä kun on kahden kulttuurin koti, on melkein jo velvollisuuskin asua molemmissa paikoissa jotta lapset tutustuvat molempiin kulttuureihin ja kotimaihinsa kunnolla. Suomessa oli viimeiset vuodet mieli levoton, kun koko ajan takaraivossa raksutti, josko lähdettäisiin. Kertaakaan ei olla kaduttu ja me ollaan täällä, toistaiseksi. Se on meidän kohdalla tällä hetkellä perhesyistäkin ainoa ratkaisu. Mutta eihän sitä koskaan tiedä;) Lapset kyllä sopeutuvat. Home is where the heart is.

  Jos olisi ylimääräistä rahaa, Suomen mökki olisi ostoslistalla, nyt vielä kaukainen unelma.

  ReplyDelete
 5. Luin ja ymmärrän tasan mitä ajat takaa. Me hankittiin tänä kesänä niin ikään kesäpaikka. Jos kovin polttelee, niin saat mennä sinne raksailemaan ;) Siellä nääs riittää puuhaa.. Amelie

  ReplyDelete