Wednesday, May 22, 2013

Tasapainoilua ja Huu-hengitystä

5-vuotias tyttäreni lähti kouluun ohuessa ponchossaan, kuuluu lempivaatteisiinsa. Setti on kuvassa, siihen kuuluu vaaleanpunainen hihaton paita ja päälle ohut kukallinen ponchotyyppinen paita. Tosi söötti yhdistelmä. Koulun jälkeen autoon astui pikkuinen otsa kurtussa, mököttäen vihaisena. -Äiti, tämä asu on koulun sääntöjen vastainen! Mitä?!?!

Olin äimän käkenä, mikä tuossa asussa on koulun sääntöjen vastaista? Olimmeko tietämättäni yhtäkkiä katolilaisessa koulussa, jossa kuuluu käyttää koulupukua, vai oliko tyttäreni levitoinut itsensä päivän aikana muslimiyhteisöön, jossa olkapäät eivät saa kuultaa läpi? Ei ja ei. Totuus on tarua ihmeellisempää: Iltapäivällä oli tullut kuuma ja poncho oli kiipeilyleikeissä tiellä. Tyttäreni otti ponchon pois. Viisi-kuusivuotiaat luokkakaverit, muut tytöt, olivat osoitellen huutaneet, että tuollaista paitaa ei saa käyttää?! Mitä?! Häly nostettiin siitä, että viisivuotiaan olkapäällä näkyi kaistale ihoa? Koulun säännöissä kuulemma lukee, että hihattoman paidan olkaimien tulee olla tietyn levyiset. Nämä olkaimet olivat liian ohuet. REALLY? JA VOI PYHÄ SYLVI.

Ensin minua nauratti, sitten rupesi ottamaan pattiin ihan huolella. Mitä hemmettiä muiden viisivuotiaiden kotona puhutaan? Tämä yhteiskuntahan on ihan sairas. Jos viisivuotiaan olkapään näkymisestä tehdään haloo, en voi edes kuvitella mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan.

Kouluvuoden alussa kotiin lähetetään hirveä pumaska ohjeita. Se kuuluu käydä läpi lapsen kanssa.(hups.) Se on näköjään opeteltu ulkoa muiden kotona. Koulusäännöissä lukee, että alusvaatteet eivät saa näkyä missään olosuhteissa. Tämän muistan minäkin. Kaikki pikkuhameet myydään skortteina, eli alla on valmiiksi shortsit, tai alle puetaan lyhyet leggarit. Aina. Ihan kiva yksityiskohta. Tykkään.
Allekirjoitan kaiken mitä Sanna Ukkola kirjoitti Taskukokoisista lolitoista, huutomerkein.

Ymmärrän, että olkahihnan leveys on tärkeä, jos puhutaan teinitytöstä, joka käyttää rintaliivejä, mutta että viisivuotias? Järjenkäyttö olisi minusta sallittua myös täällä. Ja juuri tällä tavalla vartaloon kohdistuvista täysin viattomista asioista tehdään tabuja. Alastomuus on aina tabu, ei ole ihme, että teiniraskauksia on niin paljon. Jos et ole ikinä nähnyt mitä toisen housuissa on, kiinnostua herää ihan eri tavalla. Ja toisaalta, saunakulttuurin puuttuessa, missä perhe peseytyisi samaan aikaan? Suihkussako? I don't think so.

Toisen ihmisen alastomana näkeminen ei ole täällä luonnollista. Makuuhuoneiden yhteydessä on usein omat kylpyhuoneet. Eikä perheissä ole tapana roikistella alasti.

Ymmärrän, että hameille asetetaan minimipituus yläkouluissa (jee, mahtavaa!) ja puollan myös siveellisempää pukeutumista olkaimien suhteen, kun kyseessä on esiteini tai teini. Viisivuotiaan kohdalla olen hämilläni. Aikamoista asennekasvatusta. Minua tämä olkain-asia jäi tosissaan vaivaamaan, mutta ponchon alle laitetaan vastedes leveämpi olkainen pusero. Kunnioitetaan sääntöjä.

Kun pääsimme kotiin, lapset halusivat uimaan. Uinnin jälkeen tuli kylmä. -Juoskaa napasillanne nurmikolla, siinä tulee lämmin. Tästä tavasta tytöt vielä nauttivat, kiljuvat kyllä ja kikattavat aivan hurjasti.  Korkeat aidat luovat suojaisan pihan. Muuten olisi varmaan lastensuojelulla meille asiaa. Huokaus.

Alle kahden Kalifornian vuoden jälkeen viisivuotias "ei voi vaihtaa vaatteita", jos paikalla on muita ihmisiä. Kädet menevät automaattisesti rintakehän päälle. Mitäköhän luulee siinä peittävänsä?

Kesästä tulee erityisen hauska, sekä paluusta tänne kotiin. Suomessa olet omituinen, jollet ui ja sauno alasti. Täällä olet omituinen, ellet ota leirille mukaan makuupussia, jonka sisällä vaihdat kaikki vaatteesi, myös märän uimapuvun; true story  - mökissä pelkkiä tyttöjä, ikää kymmenen vuotta, kaikki vaatteidenvaihdot sääntöjen mukaan makuupussin sisällä. Dodi. ja Terve. Ei oo helppoo.

Tataa!

2 comments:

  1. Alussa tuli mieleen etta asutko sittenkin ehka jossain Dubaissa vai? Siis Kaliforniassa? Ei edes missaan vanhoillisella bible belt seudulla. Voi voi!

    ReplyDelete
  2. Joo, on aikamoista. Ihan turhaa tulevat noin pienet "self conscious" vartaloistaan. Ihmemeininki. Enemmän olisin huolissaan siitä, miten 12-vuotiaiden annetaan käyttää niin lyhyitä shortseja, että peppu vilkkuu. o tempora o mores.

    ReplyDelete