Thursday, June 7, 2012

Mitä laittais, mitä söis?

Suomessa ruoanlaitto oli helppoa. Kauppojen hyllyt olivat täynnä tuttuja tuotteita, jääkaapissa oli aina hätävaraksi tuorepastapakkaus, pinaattilettuja ja kevytkymppi nakkeja. (ajatella, eineksiä, härreguuuud)

Kun mietin otsikkoa tälle postaukselle se tuli minulle kuin salama kirkkaalta taivaalta; mitä tänään syötäisiin That's it!Maailmanlaajuisenverkon avulla pääsen sinne vaikka nyt, heti, katsomaan arkisia ruokaohjeita. Olenpa hölmö. Täällä olen nääs kamppaillut tietyn ruokaidentiteettikriisin parissa jo kuukausia.

Ekat kolme kuukautta "syötiin ravintolassa." Sitten muutettiin ja sain kaikki omat kattilat, pannut, mausteet ja tarvikkeet. Sitten se vasta tenkkapoo tulikin. Parin viikon päästä tein jääkaapin oveen listan tutuista arkiruoistamme; lihamakaronilaatikko, santa fe chicken, mureke, lohilaatikko, kanapasta, spagetti, uunitortillat jne Siinä ne nyt möllöttää, mutten kuitenkaan tee täällä samoja ruokia kuin kotona, Suomessa. Toki teen kotiruokaa joka päivä, mutta jotenkin on ote vähän vielä hukassa.

Ruokarepertuaaristani puuttuu kokonaan keitot, kuumalla ei tee samalla tavalla mieli rakastamiani uuniruokia, munakasta en laske kunnon ruoaksi. Nyt olen ryhdistäytynyt ja tehnyt 5 litran kattilaan jättimäisen nakkisopan pari kertaa. Kaikki tykkäävät. Itsekin matkaan maustepippurin tuoksuissa aina omaan mummolaan saakka. Ajattelinkin pitää epäviralliset suomiruokaviikot.

Kauan varjellut Puruveden savumuikut syödään joku ilta perunoiden ja voin kanssa,hapankorput menivät jo, mutta Ikean mätitahna ja mäti maistuu hyvältä vaikka crackereiden päällä. Fasun siniset loppuivat, mutta Milka schokoladea ja Lindtin suklaata saa joka paikasta. (Hershey's milk chocolate on aivan kamalaa sontaa, mutta olen pakon edessä joutunut uhraamaan vartaloni sille)

Maanantai oli sadepäivä, keitin lapsille iltapalaksi mannapuuroa. Olisipa täällä mehukeittoa! Tuli kauhea ikävä mansikka-ja mustikkakeittoja. Mikä aliarvioitu aines. Meillä saattoi mennä osa purkista homeeseen, mutta nyt kun saisin litran mehukeittoa, se ei ehtisi paljon vanheta. (kätevä emäntä ystävättäreni, kiitos L, ehti jo opastaa skypessä tee-se-itse- mehukeittokiisselin. suattaapi olla, että jopa kokeilen, vaikka periaatteesta vastustan kaikkia mehustusjuttuja. ajatusta on kehiteltävä...)

Ruokamatkailin mielessäni Suomeen. Näin viettäisin suht täydellisen ruokapäivän: aamun aloittaisin kauppatorilla kahvitellen. Munkkipossu ja kahvi, ja/tai ehkä karjalanpiirakka munavoilla. Lounaaksi söisin saaristolaispöydän antimet, graavilohta, sillejä, savusiikaa, saaristolaisleipää ja uusia perunoita(paljon voita), lasissa rutisevan kuivaa kylmää valkoviiniä. Käsilaukusta napostelisin lakua ja salmiakkia, niitä suklaakuorrutettuja lakuja ja noitapillejä. Herneitä ja suomalaisia mansikoita olisi torilta myös mukana. Jääkaapista kroukkisin leipäjuustoa ja joisin mehukeittoa suoraan purkista.

Illalla, saunan jälkeen jossain mökkimaisemassa, söisin taas alkuun kalaa ja sitten pöytään kannettaisiin hyvää grillilihaa, kanttarellikastikkeella, salaatteja ja lopuksi joku äklömakea kakku, mansikoita, suklaata. Voi äiti. Ehkä tässä onkin matkustettava Suomeen; ihan jo ruoan takia.
Sitä paitsi lapset kaipaavat maksalaatikkoa;)

Tataa!

ps Lucky You, joka luet tätä siellä päin maailmaa! Kaikki herkut ovat ihan käden ulottuvilla.

4 comments:

  1. Hei Costcosta saa savusiikaa! Vakuumissa, mutta suht hyvää :) Me ei päästä tänä kesänä ollenkaan Suomeen ja mä haaveilen kaikkein eniten muikuista. Ja mökillä olosta.

    ReplyDelete
  2. Saa vai? mahtavaaa, sinne! Kiitos!

    ReplyDelete
  3. Whole Foodsista olen löytänyt ihanaa norjalaista graavilohta, kunnollista kokojyvänäkkäriä ja Felixin puolukkahilloa! Myös joulun alla hyllyltä pompsahti koriin After Eight -paketti, joka siis mielestäni voittaa mennen tullen Ghirardellin yms. 'halvat jäljitelmät'...

    ReplyDelete
  4. kiitos! ikeasta nappaan aina puolukkamehun ja-hillon, samoin mustikkahillon. näkkäriä ja hapankorppujakin saa ainakin Cost plus world marketista, mutta että kunnon graavilohta - Whole Foods - Here I come!

    ReplyDelete