Tuesday, June 19, 2012

Juhannushöystö

Juhannuksesta; tämä juhannus juhlitaan eri tavalla kuin yleensä. Toisaalta, aika moni juhannus on vietetty täälläkin, mutta jos saisin valita, olisin ystävien kanssa Inkoon saaristossa.  Tykkään siitä lähtöä edeltävästä kepeästä tunteesta, ruokalistojen ja asujen suunnittelusta, ja erityisesti siitä, kun vihdoin istuu ulkona ison pöydän ääreen hyvien ystävien kanssa, eikä ole kiire minnekään. Pöydässä sen tuhannen erilaista ruokalajia, sillä jokainen on tehnyt jotain erilaista; omia suosikkejaan.

Täällä ei just ole nyyttäreitä tiedossa, mutta sörsseleiden fanina; itse tehty salsa (maissisalsa tai perinteisempi tomaattisalsa) kuuluu suosikkeihini dippinä ja höystönä lähes minkä tahansa ruoan kanssa, ihanat ruokaisat salaatit, kuten mm; peruna- feta- aurinkokuivattu tomaatti-punasipuli- chorizomakkara- salaatti ja grillattu halloumijuusto rucola pedillä, uudet perunat ja kokoelma sillejä, (minipullot akvaviitteja). Voi pojat, tässä on vakavanlaatuinen ruokaikävä Suomeen.

Täällä, meksikolaisruokien taivaassa;) olen ruvennut tekemään tulista artisokkadippiä, jota tarjoankin lähes kaikille vieraille... Ei ehkä se terveellisin, mutta oi miten maukas. (Terveysintoilijat älkööt siis vaivautuko) En pääse tekemään tätä ystävilleni tänä juhannuksena, mutta tässäpä ohje. Käy höystönä tai tortillasipsien kanssa dippinä, sekä grillattujen hampurilaisten välissä. Kiitos, nam.

Sekoita isossa kulhossa majoneesi, artisokan sydämet (itse käytän öljyssä säilöttyjä) jalopenot ja parmesan lastut. (Alkuperäisen reseptin mukaan koko sose on majoneesia, mutta itse "kevennän" sitä laittamalla puolet joko kreikkalaista jogurttia tai kermaviiliä.)  Olen suurien linjojen ystävä enkä turhan tarkka, joten en mittaa annoksia. Mutta olivat muistaakseni suurin piirtein näin:

2 cups mayo (1 cup on n. 275ml)
1 cup artichokes
1 cup (tai vähemmän) jalopenos
1 cup parmesan flakes

Maistamalla, kokeilemalla, tiedät haluamasi tulisuuden. Itse heittelen sekaan vielä valkosipulijauhetta tms, riippuen millä tuulella olen. Jos parmesan lastuja ei löydy, korvaan juustorasteella. Sekoita pilkotut jalopenot, artisokat ja juustolastut majoneesimössöön. Jätän artisokat sellaisiksi n. sentin palasiksi, ovat kivoja sattumia ;)  Uuni lämmitetään n. 180 asteeseen ja koko mönjä kaadetaan uunivuokaan, pinnalle vielä juustoraastetta. (Itse käytän aina lasista, aika syvää torttuvuokaa, jonka nostan sitten suoraan pöytään) Dippi on valmis, kun se kuplii ja juusto on kivasti sulanut. Menee sellaiset 20 minuuttia, riippuen laitatko setin kylmään vai kuumaan uuniin.

Helppo ja hyvä, kannattaa kokeilla, maistuu sekä kylmänä, että lämpimänä. Tästä on tullut yksi meidän suosikeista, maistuisi varmaan esim huikopalana kokolla..

Tataa!

ps tässä on joutunut jättämään muutaman postauksen luonnosvaiheeseen, kun on pitänyt tehdä töitä. On se kumma, kun työt tulevat harrastusten tielle;)

No comments:

Post a Comment